Followers

Tuesday, January 12, 2010

Tanam lagi..

Dah lama kita tak tengok perkembangan pokok cili padi pokleh kan? Mase musim hujan lebat last year, byk juga pokok cili kami terpaksa dikorbankan mungkin juga kerana pokok dah di penghujung usia. Walaupun begitu, kami tak pernah mengganggap projek kami gagal kerana semua yang berlaku merupakan salah satu cabaran dalam bertani. Alhamdulillah..kami puas hati jugalah sbb pokok2 tu sume sempat memberikan hasil pada kami.
Pada penghujung 2009, kami semai lagi 5 tray anak pokok cili padi centil dan minggu lepas, 4 tray anak pokok telah selamat dipindahkan ke polibeg. 1 tray lagi ditinggalkan sebagai back up. Jom kami bawa anda tinjau keadaan anak pokok yang baru dipindahkan.

Untuk semaian kali ni, kami rendamkan dahulu anak benih dalam sedikit cecair Brogard. Kirenya untuk merawat anak benih la ni.

Seminggu kemudian...
Kerja-kerja transformasi anak pokok ke polibeg dilakukan oleh pakar kami. huhu..
Ok..sekian saja buat kali ni. Nanti pokok dah berbunga..kami update lagi ya..


2 comments:

suhaila-ab said...

Ambik MC berkali kali
Hasil goda doktor nazri
Tanam cili dah banyak kali
Nape gua tak penah dapat free!

Kebun Pokleh said...

cis...antu punya pantun. hehe

To contact us, just email to ashireen_hs@yahoo.com.my