Followers

Monday, February 20, 2012

Cili Padi Bara

selalunya kita asyik cirte pasal centil aje. tp kali ni, nak share 1 lagi variety yg seakan centil tp lebih pedas, iaitu "Bara". pernah dgr tak? dulu kami pernah cerita ttg bara ni. benih bara ni dihasilkan dr Indonesia. di kebun pokleh, kami ada benih bara tp kami tak berpeluang nak semai benih ini kerana nak habeskan benih centil yg masih ada dlm stok. harga sepeket utk benih ni, lebih murah dari centil. nak tengok mcm mane rupa bara ni tak? jom kita sama-sama tengok...

kebun ini dimilikki oleh Encik Amin dr Negeri Sembilan. di kebun beliau bukan sahaja ada tanam cili padi, cili kulai juga turut ditanam. kalau nak tau maklumat lanjut ttg kebun beliau, boleh cari beliau di facebook Songkok Amin.

bara ni mempunyai dahan yg rendang. jd kalau anda yg baru menanam variety ini, jgn terkejut yer kalau pokokknya tak tinggi-tinggi. mmg bara ni rendang-rendang sahaja tp dahannya banyak. satu kebaikan yg kami perhatikan kalau dahan rendang, pokokknya akan jd kuat sket terhadap rintangan angin. maknanya, tak mudah patah.


menurut encik Amin, bara ni lebih pedas dr cili api kampung. dan ini turut diakui oleh sifu kami dr EZR Sdn Bhd. bara lebih pedas dan pastinya permintaan utk bara ni tingi di negeri sembilan sbb org nogori kan suka makan pedas2.


tambah encik Amin lg, bara ni lebih tahan lasak berbanding centil dan sesuai ditanam di kawasan rendah mahupun tinggi.



dr segi fizikal buahnya pula, yg dpt kami lihat di sini cili padi bara ini mempunyai warna yg sgt cantik, terang dan berkilat. dan kalau diperhatikan bebetul, hujungnya juga runcing. tp kata encik Amin, bara lebih ringan dari centil.

akhir sekali, terima kasih diucapkan pd encik Amin sbb sudi benarkan kami ambil gambar-gambar dr album fesbuk beliau utk dikongsi bersama di blog kebun pokleh ini. kami doakan agar encik Amin sukses dan nanti boleh kongsi info lg dgn kita semua.



hingga bertemu lagi....


7 comments:

sue-ab said...

bila kebun pok leh nak jadi gini balik?...ke dah tukar dari pertanian ke penternakan kecil2an pulak??

Kebun Pokleh said...

hajat di hati nak wat penternakan. tgh cari pengembala ni. tp yg byk dtg, asyik bala aje. :D

bala...bala.... (hantu kak limah balik rumah)

Anonymous said...

Kebun kat mana??nak dtg melawat boleh x??

Anonymous said...

Boleh tak nak beli baja cili bara ni... thq... klu boleh sms 01tiga7880053

Anonymous said...

kacaula zirafah tu.. nak baca ganggu je. huhuhu

Chandra Ramprakash said...

Jualan CoCo peat:
Kami ada stock coco peat untuk di jual Harga RM 6 satu katul 5 kg.
Discount diberi untuk pesanan lebih 2000 ketul,
1 ketul boleh dapat lebilh dari 5 poly bag selepas rendam air.
gudang dekat port klang.
urusan hantar boleh di buat.
Fauzi Nooska(mobile) 0193560188
chandra (mobile) 0123795729

Anonymous said...

Saya bernombor tepon 01tiga7880053 tidak menjual cili.. jgn sakah faham dgn ayat sy di atas tu.. thq..

To contact us, just email to ashireen_hs@yahoo.com.my