Followers

Sunday, March 28, 2010

Dah boleh petik dah

Entry lepas2 asyik cerita ttg cuti2 n makan2. kali ni kita sambung balik ttg cerita cili padi kat kebun pokleh yg dah seminggu ditinggalkan ni. oleh kerana tauke cili padi syok jalan2 n mkn2, pokok pon tak sempat nak diracun n akibatnya, haa..hamek kau..ade byk pkk yg diserang penyakit. uwaaa... tensionnya!! tapi takpe.. smlm kami dah racun. harap2 pasni pulih mcm biasa. insyaAllah...
Sebelum kita tgk cili padi, kami nak bawa anda tgk juga hasil2 sampingan kat kebun pokleh niKami ada juga tanam kobis. kelopaknya kini semakin mengembang tp isi dalam lum muncul lagi. mungkin sket hari lagi ade la tu.
kenal tak ape ni? last 2 weeks kami campak2 benih kangkung kt polibeg yg kosong. dulu kami penah gak tanam kangkung dlm polibeg, utk makan sendiri. kak diva siap masak kangkung goreng, fuh mmg sedap la compare ngan kangkung yg kita beli kt pasar tu. bila dh masak, sayur tu still nampak segar n rasa pon mmg best. seriously ni.. kalu tak caya, trylah..masih lg guna baja AB yg sama ngan pokok cili padi. haa utk Jojo, u should try once!
ni kenal tak? yg ni tak bleh nak dimasak atau dimamam. utk awet muda, petik..baca bismillah n then kunyah la..muahaha..JANGAN sekali-kali cuba wat. ajaran sesat dari anak pokleh tu. tu orkid lah!
here we go bebeh. kita cirte plak bab cili padi. hmm..mcm yg kami cirte kt atas tadi, pkk last week tak sempat diracun n akibatnya pkk diserang penyakit berjangkit yg lom masuk tahap kronik lagilah. walaupon pkk tak bape sihat, tp lihatlah buah cili padi yg keluar. alhamdulillah..
ade sesapa volunteer nak tlg petik tak?
mudah-mudahan hasil cili padi kami sentiasa bertambah-tambah-tambah-tambah banyak. amin...
tak sesia kulit kami jd hitam legam keranamu cili padi..
kalu kak diva balk muo next week, mebbe cili padi pokleh bleh disupply kat Fresh Fish nti ni.
kalu nak comparekan ngan NZ kota, en din brabus, cilipadi F1 n yg seangkatan dengannya, mmg hasil cili padi kami tak bleh nak lawan ngan hasil dorg. Last saturday 2kg berjaya dipetik dr 60 pkk. alhamdulillah. sepatutnya bleh petik lebih dr tu tp disebabkan byk lagi pekerjaan nak dibuat, so terpaksa petik mane yg larat dululah..
ni kalu baby adam tgk ni..silap dia pijak2 sbb geram. huhu..baby adam bile nak balik muo ni? atuk ngan nenek dh rindu kat adam ni. dah lepas petik, kita packing plak sebelum dijual. kalu kita wat packing mcm ni lebih menguntungkan sebenarnya. skali lagi,kami terpaksa kerahkankan tenaga sendiri dengan kadar pantas sbb nak kejarkan masa. perut berbunyi minta diisi, pinggang dah nak patah minta berehat, tp wat tak paham aje janji target nak jual cili padi petang tu, tercapai. lagipon esok (ahad) ade pekerjaan lain perlu dibuat. nak wat foliar (sembur air baja kat daun), nak cantas pkk, nak tukar polibeg..n the very2 tough one is..nak meracun. dasat gak sy sbb wat keja non stop la hr sabtu tu. bukan setakat petik aje, kena sapu plak daun2 n bunga2 yg gugur kat atas silver shine. mata ni rase sakit aje kalu tgk kebun bersepah. dah settle urusan jual beli, cecepat balik umah sbb pokleh dh pesan suh balik sebelum pukul 7.00 pm. ada banyak hantu kat luar katanya..

8 comments:

suhaila-ab said...

sabo2....ibu itik pening kepala pikir canner nak publish entry itik..perkakas tembak tak de...pakai blackberry pun..gambar cam tak puas hati gak...insyaAllah akan terbit jua nanti...

suhaila-ab said...

banyaknya cili u mggu ni...cili yg kebun pokleh sponsor kat peti ais aku masih byk..smlm aku buat jeruk cili api...dapat 1 tabung..hehe...suka nanti nak makan ngan mee bandung!!

Kebun Pokleh said...

sejak u dtg kebun i, makin menjadi2plak cili padi kuar ni. alhamdulillah.. that's mean u kena dtg slalu utk merangsang produktiviti cili padi kt kebun pokleh ni. huhu.. eh rempah mee bandung dh ade kt dlm peti ais umah sewa i ni. bile bleh i terjah condo u ek? nti roger2..anytime aje i bleh terjah..

p/s: tak sabo nak jumpa anak sedara i yg seribu ekor tu. :D

normala.othman said...

goram2 den tgk cili n kobis tu ha
segar bugar.......

Kebun Pokleh said...

kak mala. tgk tuannya la..hahaha

malasz said...

nak dtg melawat gak..........
bleh??

++CkinComeY++ said...

hye nak tanye...hasil cili ni sbb guna baja SA BIO MASS ker??

Kebun Pokleh said...

2 kak mala, nak dtg bleh tp roger dulu 012-9043129

2 ckin, tak guna lagi bio mass sbb skang ni susah nak dpt stok bio mass. stok cepat abes kat market. ni guna baja AB biasa smula aje ni. tp bio mass tu mmg elok sgt.

To contact us, just email to ashireen_hs@yahoo.com.my