Followers

Sunday, March 21, 2010

Jalan-jalan cari "pasal"

Minggu ni kita lari sket dr topik perkebunan. Asyik kebun..kebun..kebun aje. Sesekali minda n fizikal ni perlu berehat juga. :) kali ni nak share ttg cuti2 mesia kami kat Cherating. Ni kirenya 1st time kami jejakkan kaki ke sana. Mmg teruja sangat. Saya dan seorang lagi bakal usahawanita ;-) bertolak dari Melaka jam 8.00 malam dan tiba di station bus kuantan jam 1.00 pagi. Ketibaan kami..seperti biasa akan disambut oleh pemandu tetap kami iaitu kak diva (yg mane dh sampai sehari awal sebelum kami) Kami tiba di Legend Resort tepat jam 2.00 pagi. time ni suasana hotel tgh sunyi sepi al-maklumlah masing2 sedang lena diulit mimpi. Cantik tak bilik kami? Bilik ni besar n mmg bestlah. Katil pon besar rasanya sampaikan 3 org tido atas ni, masih ade ruang lagi. ni..
View dr bilik kami. kami cuma dpt tgk view dr balconi sbb hujan lebat gile waktu ni. dgr kabau kt pahang dah 4 bln tak ujan. skali org melaka dtg sini..hujan pun turun mencurah2.. takpe2.. hujan kan rahmat..
time sejuk2 ni kan..mcm biasalah..perut lapau manjang. kami pon turun jalan2 cari mkn kt tmpt berdekatan hotel. saje nak ubah selera. nak ubah selera ek..makin bertambah2 selera la plak time2 ujan ni..ish3ni namanya laksamnasi dagangnasi minyak

hmm..balik dr breakfast..still hujan lg. mmg tak bleh nak wat per dah.. tgk aje la..
lebat kan ujan? ujan rahmat.. :)yg tu tgh dok tunggu ujan reda. yg ni plak tak abes2 click button camerakol 10 am. ujan still tak reda lagi. ermm td kan dh mamam. pastu sorang2 landing kat katil. ish tak bleh jd ni. badan ni selagi tak dpt rase "air klorin" kt dlm kolam tu, mcm tak besh aje. lemah semacam aje rase. takpe2..kita redah gak guna payung sponsor kt hotel ni ade byk swimming pool. mmg best. depan swimming pool ni pulak ade pantai. fuh.. tapi apa kan daya... kami hanya mampu memandang dgn secebis senyuman kelat 1st time tgk swimming pool kosong pada waktu awal pagi. biasanya mane2 swimming pool... dah penuh dh. ni maklum aje la..hujan kan..sume yg ade kt sini especially kids n remaja belia @ muda mudi mcm kami ni hanya tengok2 jeling2 aje la kt swimming pool tu.. sian kan? huhu.. hanya merenung dr jauh aje la. niat di hati nak "scuba diving". equipment sume dh standby dh. tp apakan daya. .. mmg takde tanda2 ujan akan reda..unggu punya tunggu..akhirnya dah sampai mase utk "ditendang keluar" dr hotel..ujan masih lagi tak reda. akhirnya kami pon pikul beg masing2 utk ke destinasi seterusnya.ni namanya muka kaver frust ni.. muka ada senyum..hati yg frust di dalam sape tau? huhubabai The Legend.. insyaAllah, we will come here again..dun worri..be happy...(ckp utk pujuk hati sendiri nih)So ke mana destinasi kami seterusnya nih? kembara 2 hari 1 malam kami di Cherating diteruskan. Ni on the way nak ke Kuala Kemaman. nak cari kopok..Dari cherating nak ke kemaman ni tak lah jauh sgt pon. just about 30 mins aje. kak diva n cik sue tgh test buat kopok lekor. pasni senang..bleh wat sendiri aje..jimat sket duitsesekali datang ke sini..haruslah shopping sakan!dah penat2 jenjalan..kita isi minyak dulu..eh isi perut daaa. (kan betul... kalu drama melayu mmg manjang aje ade scene makan2)sedapnya..pure dr kemaman ni..dah isi perut..tenaga dh penuh balik..jom kita sambung aktiviti "perabis duit"mcm2 ade. ni baru masuk 1 kedai ni. sepanjang jalan kt kuala kemaman ni ade byk kedai tau. yg penting..kuatkan iman setiap kali masuk kedai2 ni. kalu tak..mmg balik melaka tinggal 2 hinggit aje la nantiborong lagi byk2.. mane mau sumbat? tu la..dah pesan suh bwk lori..takmo :-p
nasib baik hujan. so lalu aje lah..tak yah nak singgah2..

sebelum pulang ke pangkal jalan.. kita jalan2 kt pantai Cherating plak
sediakan payung sebelum hujan.. mmg payung dh sedia dh pon!!
kalu tak kerana hujan kompom masing2 dh sarung "swimming suit" gi terjun pantai dah kan?
dah puas jalan2 walaupon meredah hujan..tiba plak mase nak balik ke KLOps.. Gambang! ape tu? sehala ke KL gak tu. harus singgah ni!Ouh kat Gambang ni ade water park. mmg wajib kita singgah japTempat ni mcm atas bukit sket. Dah nama pon Bukit Gambang Water Park kan..haruslah dok kt atas bukit. Sejuk kt sini..nampak tak kabus tu? Ni kire taman tema air baru gak ni. Best!!
Kalu dpt stay sini..sure lagi best. :) Masa ni kami tiba di Gambang Water Park around 6 pm. Tempat ni tutup awal. So ktorg cuma dapat intai dari jauh aje la.. Tadi tu water park..yg ni plak apartment Gambang. Sape2 yg stay kat apartment ni, kalau nak main2 air kat water park, ade train disediakan. Nak masuk water park, kena beli tiket dulu tau! Tapi kalu nak mandi manda kat kolam apartment..free aje.

Kat Legend tak dpt mandi kolam sbb ujan lebat..kt sini..tgk aje la.. nak mandi...dah tawar hati dah..frust ni tau.. yg benaunya time ni still ujan gerimis. tapi hade dorang kesah? cak! cak! cak! cak! cak!
kalau dah sesekali berjalan ke tempat orang, tak sah kalu tak beli souvenir
jom kita attack kedai ni!!!

betul la kata org..hujan ni kan rahmat..membawa rezeki.. akhirnya rezeki kami utk mamam free kt sini. nyum..nyum..
Yang atas ni namanya udang masak beriani. Kat resort ni kan..udang menjadi salah satu menu wajib setiap hari..tak kire lah masak ape menu skali pon Rambang mata..tak tau nak pilih..k sue..i akan ingat idea bernas u tu..suh cari table lain..muahahahahaha Penaja dinner kami di Bukit Gambang Water City.. Encik Azman.. Ok lah..jam pon dh pukul 8 mlm dh. makin lewat nti makin gelap kami nak "redah hutan" kat luar tu. now dah tak bleh nak singgah mane2 lagi..kena terus balik ke KL. to abg azman, terima kasih daun keladi.. nti ktorg dtg..belanjalah lagi..


sayonara Cherating, Kemaman,Gambang.. pada anda di luar sana..kalu nak cuti2 mesia dengan family pasni, apa kata anda try ke Bukit Gambang Water Park.

Mmg best gile. Gerenti tak rugilah


2 comments:

suhaila-ab said...

hehe...ada jugak gambo tersama...hehe layan...

Kebun Pokleh said...

layan kan ajer..agak2nya dpt tak jalan2 cari pasal lagi. ni dengar gaji bulan ni..mcm biasa jer lagi ni. adus...

To contact us, just email to ashireen_hs@yahoo.com.my