Followers

Wednesday, March 3, 2010

Suami isteri usaha tanaman cili (Sumber: Harian Metro 4/3/2010)

MINAT mendalam terhadap aktiviti berkebun akhirnya membuka lembaran baru kepada bekas kakitangan Tenaga Nasional Berhad (TNB), Nur Syahidah Sulaiman, 27, apabila muncul sebagai perintis tanaman menggunakan kaedah fertigasi di kampungnya sehingga mampu menjana pendapatan lumayan. Bertempat di Felda Lepar Hilir Satu, Kuantan, Pahang, Nur Syahidah berkata, sebanyak 5,000 pokok cili kulai ditanam di kawasan seluas 0.72 hektar daripada jumlah keseluruhan 0.92 hektar tanah terbiar yang diperuntukkan Felda kepadanya.
“Tanaman menggunakan kaedah fertigasi lebih mudah berbanding tanaman biasa kerana saya tidak perlu menggunakan pekerja yang ramai, sekali gus menjimatkan kos penyelenggaraan,” katanya ketika ditemui di kebunnya, baru-baru ini.
Selepas empat bulan memulakan projek iaitu pada November lalu, Nur Syahidah kini sedang menuai hasil pertamanya dengan memperoleh pendapatan antara RM2,000 hingga RM2,500 seminggu bagi 380 kilogram cili kulai dan semerah (centil).
“Saya mensasarkan pendapatan bulanan sehingga RM11,000 dan yakin mencapainya kerana pokok sedang mengeluarkan hasil yang begitu banyak. Saya boleh mengutip antara 80 hingga 100 kilogram dalam sehari,” katanya. Nur Syahidah berkata, modal pendahuluan berjumlah RM55,000 diperlukan iaitu pinjaman bank RM30,000 manakala selebihnya duit tabungan, suami dan keluarga. Nur Syahidah dibantu suami, Fairiz Abdul Hakim, 31, yang juga bekas kakitangan sebuah syarikat telekomunikasi berkata, dia tidak kekok bekerja di kebun kerana sudah didedahkan dengan kerja pertanian sejak kecil. “Saya adalah anak peneroka dan selalu mengikut arwah ayah (Sulaiman Debok) dan ibu (Sofiah Mat) bekerja di ladang. Malah, saya juga berminat dengan tanaman pokok bunga. “Kami berdua mempunyai minat yang sama di mana saya suka tanam pokok bunga dan Fairiz sendiri lahir daripada keluarga yang meminati bidang pertanian. “Kedua-dua ibu bapa Fairiz juga memiliki kebun cili kulai fertigasi di rumah mereka di Subang, Selangor. Minat untuk mengusahakan tanaman ini bercambah sebaik saja kami mendirikan rumah tangga pada Mei tahun lalu,” katanya. Sebagai pengusaha sepenuh masa, Nur Syahidah banyak menghabiskan masa di kebun dengan memeriksa tanaman, meracun serta membersihkan kawasan untuk memastikan pokok tumbuh dengan subur dan segar. “Kerja ini tidak rumit sebenarnya, tetapi memerlukan kesungguhan dan ketelitian kerana saya perlu memastikan tanaman ini bebas daripada makhluk perosak, kulat atau sakit. “Ketika sedang galak mengeluarkan buah, saya perlu bekerja lebih agresif, malah ada kalanya terpaksa meminta bantuan adik-adik dan ibu untuk mengutip cili,” katanya. Nur Syahidah juga menjalankan kerja meracun dua kali seminggu, membersihkan ‘dripper’ untuk aliran aliran air ke bekas tanaman dan membersihkan kebun dua minggu sekali. "Saya berada di kebun bermula pada jam 7 pagi sehingga 6.30 petang kerana ini adalah projek sulung yang memerlukan pemerhatian kami seratus peratus,” katanya yang menghantar hasil tanaman kepada pemborong di Kuantan dan Jaya Gading. Nur Syahidah juga menerima pesanan daripada orang perseorangan dan penduduk tanah rancangan yang mahu mendapatkan cili hasil tanamannya. Pasangan suami isteri ini mengambil keputusan berhenti kerja untuk memulakan projek pertanian kerana yakin ia boleh menjana pendapatan lumayan dan mampu dikomersialkan dengan lebih meluas. “Ketika ini hanya kami berdua mengusahakan tanaman secara komersial dan saya berharap lebih ramai golongan belia menceburi bidang pertanian. “Ini kerana masih banyak kawasan tanah terbiar yang belum diusahakan di tanah rancangan ini. “Saya sendiri mendapat sokongan penuh daripada Felda dan Jabatan Pertanian daerah Kuantan untuk memulakan projek ini. Sehingga kini mereka masih memantau dengan memberi khidmat nasihat dan sokongan moral bagi membantu meningkatkan jualan dan pasaran.
“Jelas terbukti bahawa berbudi pada tanah tidak sia-sia atau mendatangkan kerugian. Saya akan teruskan projek ini di samping beberapa projek berskala kecil yang lain seperti ternakan ikan puyu, tanaman pisang dan jagung,” katanya.

7 comments:

suhaila-ab said...

bila u nak jadi kaya raya cam dia?

Kebun Pokleh said...

kaya? makan roti kaya byk2 la baru kaya.. hehe.. i tgh tunggu tauke itik ni..nti bleh kaya sama2 :))

Anonymous said...

saya komen sebab ada zirafah belah kiri suruh komen..p/s:bercadang nak mulakan tanaman cili pda tanah 2 ekar saya..wish me luck!

dinie matin said...

Mcm mana nak mulakan?boleh tlg tnjuk ajar?

dinie matin said...

Mcm mana nak mulakan?boleh tlg tnjuk ajar?

aisyah said...

Nama saya Yusri aisyah, saya dari malaysia, sila mendengar, beberapa pemberi pinjaman di sini tidak bersedia untuk membantu anda, semua mereka hanya mahu di sini adalah untuk merobek anda wang yang diperolehi keras anda. Suami saya dan saya, mendapatkan pinjaman daripada peminjam yang berbeza dalam talian tetapi pada akhirnya, kita telah ditipu dan ditipu wang kita dengan mendapatkan pinjaman kami dari syarikat-syarikat pinjaman yang berbeza dalam talian.
Kami juga meminjam wang untuk membayar untuk pemberi pinjaman dalam talian ini tetapi pada akhirnya, kita mendapat apa-apa.
Suami saya dan saya berada dalam hutang, dan kami tidak mempunyai sesiapa untuk lari ke tolong, perniagaan keluarga kami telah dimusnahkan dan kita di mana tidak dapat untuk mendapatkan wang untuk memenuhi perbelanjaan harian sehingga kita telah diperkenalkan kepada Puan Glory yang membantu kami dengan menawarkan kami jumlah pinjaman tidak bercagar $ 125,000 tanpa cagaran.
Untuk maklumat lebih lanjut mengenai bagaimana untuk mencapai Puan Glory atau mengikuti prosedur pinjaman, hubungi saya melalui e-mel saya: aisyahyu7@gmail.com
Atau anda boleh menghantar e-mel kepada Puan Glory Suci: gloryloanfirm@gmail.com

Zara said...

Nama saya Zara, dari Indonesia saya berjanji untuk berkongsi kesaksian ini kepada Allah dalam hidup saya. 2 minggu yang lalu, saya memerlukan banyak wang, jadi saya memohon pinjaman, kemudian mendapati diri saya dalam tangan yang salah yang mendakwa peminjam pinjaman yang baik di seluruh dunia, tidak mengetahui bahawa mereka semua penipu. Mereka mengutip RM4000 dari saya dan enggan menghantar pinjaman yang saya minta saya keliru dan kecewa.

Pada hari yang setia saya pergi ke pasar dan kemudian bertemu kawan lama, saya memberitahu semua perkara yang berlaku kepada saya, maka dalam proses itu dia memperkenalkan saya kepada Mrs. Suzan di mana dia menerima pinjaman sebanyak RM150,000. maka dia memberikan saya e-mail suzaninvestment@gmail.com dan saya menghubungi beliau dengan serta-merta saya pulang ke rumah, dia memberitahu saya peraturan dan peraturan dan saya mengikuti, selepas memproses dokumen dalam masa kurang dari 48 jam, saya menerima pinjaman saya sebanyak RM100,000 .

Saya yakin dia juga akan senang membantu anda, jadi jika anda memerlukan pinjaman, dan ingin mendapatkan pinjaman cepat, hanya mendaftar dengan syarikat pinjaman pelaburan Suzan dan anda boleh menghubunginya melalui e-mel: (suzaninvestment@gmail.com ). anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel saya: (Zaradam@gmail.com). jika anda mempunyai sebarang keraguan. dia adalah satu-satunya orang yang boleh dipercayai dan boleh dipercayai.

To contact us, just email to ashireen_hs@yahoo.com.my